Lepo Sumera 60. sünniaastapäeva kontsert

Received: from erosl10 (unknown [192.168.222.163])
by mail.err.ee

——– Original Message ——–

Subject: Klassikaraadio uudiskiri
Date: Fri, 30 Apr 2010 15:38 +0300
From: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Reply-To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Tere hea kuulaja!
Kutsume Sind kuulama ja veebivahendusel ka vaatama Lepo Sumera 60. sünniaastapäevakontserti ning viimast Klassikaraadio sünnipäevakuu raames toimuvat Areaal LIVE`i, popmuusikaajaloo saates tutvuma Jimi Hendrixiga, tähistama “Lõbusa lese” 105. sünniaastapäeva ning külastama muusikalinna Ruhr.
Head kuulamist!
Klassikaraadios toimetus


LEPO SUMERA 60
Klassikaraadio vahendab audio- ja videoülekandena reedel 30. aprillil toimuva sündmuse Estonia kontserdisaalis, millega tähistatakse Lepo Sumera 60. sünni-aastapäeva.
Esinevad Kadri-Ann Sumera (klaver), Helen Lokuta (metsosopran), Rahvusooper Estonia poistekoor ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigeerib Arvo Volmer.
Kavas Lepo Sumera teosed: muusika balletist “Sisalik”, Klaverikontsert, Kolm sonetti, Sümfoonia nr 5.
Videoülekannet saab vaadata aadressilt:
.a href=”http://www.err.ee/otse/eri/?id=17″>http://www.err.ee/otse/eri/?id=17
Vaheajal on eetris intervjuud pianist Kadri-Ann Sumera ja dirigent Arvo Volmeriga.
Lepo Sumera (1950-2000) oli üks eredamaid isiksusi Eesti muusikas. Ta on säravamaid eesti sümfoniste ja elektroakustilise muusika rajajaid. Ta oli Eesti kultuurielu kesksemaid figuure, olles aastatel 1988-1992 Eesti Vabariigi kultuuriminister ja 1993-2000 Heliloojate Liidu esimees.  Loe rohkem: .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/uudised?news=4034″>http://klassikaraadio.err.ee/uudised?news=4034
Otseülekannet Estonia kontserdisaalist vahendavad helirežissöör Maido Maadik ja kontserti toimetab Mirje Mändla.
Kuula reedel 30. aprillil kell 19.
FANTAASIA ESITLEB: AREAAL LIVE – KIRTANA RASA
Reedel 30. aprillil kell 22 mängib sarjas “Fantaasia esitleb: Areaal LIVE!” indialik ansambel Kirtana Rasa. Stuudiokontsert ootab kuulajaid raadiomajja. Sissepääs on vaba. Kontserti saab jälgida veebivahendusel siit: .a href=”http://err.ee/otse/eri”>http://err.ee/otse/eri
Kirtana Rasa sündis 2002. aastal ansambliliikmete ühisest huvist India filosoofia, jooga ning veedaliku kultuuri vastu. Klassikaliste ragade, india rahvalaulude ja templimuusika juurest liiguti originaalloomingu suunas, mis nüüd on peamiselt eestikeelne, kuigi repertuaari kuulub ka vene- ja prantsuskeelseid lugusid.
India mõjude kõrval otsitakse üha uusi impulsse teistest kultuuridest: põhjamaise kargusega ühendatakse orientaalsed mõjud, erinevad traditsioonilised instrumendid ning kahtlemata ka siinne muusikabaas.
Kirtana Rasa ainulaadne muusika- ja kultuuridemikstuur tekitas Tallinn Music Week 2009 välisdelegaatides tähelepanu ning 2010. aasta jaanuaris esines ansambel Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) võrgustiku showcase-festivalil EuroSonic.
Areaal LIVE viimane kontsert täna kell 22.
Eesti Raadio I stuudio kontserdi otseülekande helirežissöör on Kaspar Karner, toimetaja Marge-Ly Rookäär.
Tule kuula stuudios, Kreutzwaldi 14.
Tasuta sissepääs alates 21.45-st.
(K)AJAMASIN: JIMI HENDRIX
Jimi Hendrix oli erand.
Läks vaja kedagi temataolist, et rockmuusika päris uut moodi fantaseerima õpiks.
Bluusi polnud varem mänginud sellise kosmilise haardega, rock-kitarri sellise improvisatoorse ambitsiooniga.
Ning võib vaid oletada, mis oleks saanud edaspidi, kui surm poleks Hendrixi fantaasialendu katkestanud.
Vaieldamatult näeme tema muusika jälgi näiteks Miles Davise või Prince’i juures. K
uid valge popmuusika kiindumus Hendrixisse on olnud oluliselt mastaapsem ja siin pole jutt hoopiski mitte ainult kitarristidest.
Saate autor on Tõnis Kahu.
Kuula 1. mail kell 21, kordusena 2. mail kell 23. .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=960&kid=234″>Kuula varasemaid saateid siit
KLASSIKARAADIO JAZZKAAREL 1. MAIL
Klassikaraadio vahendusel on laupäeval 1. mail eetris kontserdiülekanne Jazzkaarelt: Avishai Cohen (pildil) kvintett (Iisrael).
Kell 19:00
Esineb Avishai Cohen kvintett (Iisrael) koosseisus: Avishai Cohen (kontrabass, basskitarr, vokaal), Shai Maestro (klaver), Amos Hoffman (oud, kitarr), Karen Malka (vokaal), Itamar Doari (löökpillid).
Avishai Cohen (pildil) on Jazzkaarel kolmandat korda. Kriitikud on vaimustuses 40-aastase Iisraeli bassisti muusikalisest haardest ja sellest, kuidas ta oma loomingus tunnetab jazzmuusika avarust ning suudab selle kuulaja südamesse viia. Tema uusima plaadi “Aurora” andis välja staažikas ja kõrge mainega plaadifirma Blue Note.
Jazzkaare ülekannet Nokia kontserdimajast vahendavad helirežissöör Tanel Klesment ja saatejuhid Immo Mihkelson ja Tiit Kusnets.
Jazzkaare kontserdid on Klassikaraadio kodulehel järelkuulatavad.
Jazzkaar internetis:
.a href=”http://www.jazzkaar.ee/”>http://www.jazzkaar.ee/
“LEGEND” TÄHISTAB “LÕBUSA LESE” 105. SÜNNIAASTAPÄEVA
Pühapäeval 2. mail kell 9.05 tähistab saade “Legend” operetikuninga 140. sünniaastapäeva ja tema kuulsaima opereti “Lõbus lesk” 105. sünniaastapäeva.
“Legend. Franz Lehar ja tema “Lõbus lesk”” oli esmakordselt eetris 14. aprillil 2005.
Franz Lehar (1870–1948) oli Ungari päritolu Austria helilooja helilooja. Pärast seda, kui ühel heategevusballil kõlas tema valss “Kuld ja hõbe”, kutsuti Lehar Theater an der Wieni dirigendiks, kus algas tema operettide tähelend. 1905. sündis operetiajaloo üks väljapaistvam teos “Lõbus lesk”, milles sai operetilaval alguse mehe ja naise vahelise ereda “võitluse” kujutamine ning julgelt sensuaalsete ja meeleliste karakterite loomine. Selle teosega pandi alus Viini opereti uuele koolkonnale.
Lehari operettidest on tuntumad veel “Krahv Luxemburg”, “Naeratuste maa”, “Paganini”, “Giuditta”, “Tsareevitš”, “Mustlase armastus”.
Saate teeb Karin Kopra.
Pildil Franz Lehar.

MUUSIKALINN RUHR KLASSIKARAADIOS 4.-10. MAIL
Teisipäeval 4. mail kell 19.05
Esinevad Patricia Kopatchinskaja (viiul), Fazil Say (klaver), Kölni Ringhäälingu Sümfooniaorkester, dirigeerib Howard Griffithi ja Saksa Rahvuslik Noorte Sümfooniaorkester, dirigeerib Peter Ruzicka. Kontsert toimus 10. märtsil 2010 aastal Dortmundi kontserdisaalis.
Kolmapäeval 5. mail kell 20.15
Henze projekt. Esinevad Annette Seiltgen (mezzosopran), Pavel Sokolov (oboe), Teresa Zimmermann (harf) ja Duisburgi Filharmoonia orkester, dirigeerib André de Ridder. Kontsert toimus 3. märtsil 2010 aastal Duisburgis.
Neljapäeval 6. mail kell 20 Ilmakaar
Mängib ansambel Transorient Orchestra and Guests. “Orient algab Ruhris” – selle moto all kogunes 20 muusikut kaheksast riigist, et luua värvikas ja eriline muusikaline kooslus, ühendades elemente Türgi, Põhja-Aafrika ja Iraani traditsioonidest ning Ruhri tänapäeva muusikalisest reaalsusest. Kontsert toimus 19. märtsil 2010 Dortmundi Domicilis.
Reedel 7. mail kell 19.05
Esinevad Dortmundi Filharmooniaorkester ja Storioni Trio, koosseisus Bart van de Roer klaveril, Wouter Vossen viiulil ning Marc Vossen tšellol. Dirigeerib Otto Tausk. Kontsert toimus Dortmundi kontserdimajas 12. aprillil.
Laupäeval 8. mail kell 20 Džässikontsert
Džässmuusika generatsioonid. Esinevad Weber-Hek Duo, koosseisus Florian Weber (klaver), Susanne van Hek (trompet), Herting-Wiberny Duo koosseisus Mike Herting (klaver), Heiner Wiberny (altsaksofon, flüügelhorn) ja Kölni Ringhäälingu Big Band. * Florian Weber – Melody I, Lunatic, Nuage, Mike Herting – Sleeper, Afropa * Heiner Wiberny – Two Scorpions in Love. Kontsert toimus 19. veebruaril 2010 aastal Bad Hammis.
Pühapäeval 9. mail kell 19.05 Miraaž
Fiovanni Paolo Colonna (1637-1695) oratoorium “La caduta di Gerusalemme” (Jeruusalemma langemine) (1688, tekst Antonio Bergamori). Esitavad tenor Charles Daniels (Geremia, Nabuzardan), bass Dominik Wörner (Sedecia), sorpan Andrea Brown (Abdia), sopran Monika Mauch (Arielle), alt Alex Potter (Nabucco), Ensemble Weser-Reinaissance, dirigent Manfred Cordes. Saksa Raadio salvestis 15. novembril 2009.
Esmaspäeval 10. mail kell 19.05 Ooperiõhtu
Claude Debussy – Pelleas ja Melisande. Esitavad Albert Schagidullin, Marta Marquez, Yann Beuron, Renee Morloc, Malcolm Smith, Lea Pasquel, Daniel Damjabazin, Andreas Külzer ja Duisburgi Filharmooniaorkester Rainer Mühlbachi juhatusel. Etendus toimus 10. aprillil 2010 Deutsche Oper am Rhein Duisburgis.
TÄHELEPANU KOORILAULU SÕBRAD!
Maikuu jooksul saab Klassikaraadios laupäeviti kell 11.30 kuulata valikut Haapsalus toimunud XI Vabariiklikult Kammerkooride festivalilt.
Koorimuusikasaates “Küll mina laulan” kuulame salvestist konkursilt, mille korraldas Eesti Kammerkooride Liit ning kus osales üle 30 koori. Seekordses saates laulavad Tallinna Tehnikaülikooli kammerkoor (pildil), segakoor Noorus ja Viljandimaa Kammerkoor.
Toonmeister on Kaspar Karner, toimetaja Marge-Ly Rookäär.
Saade on järelkuulatav Klassikaraadio kodulehel.

PÄEVAKLASSIKA DOMINANID UUEL NÄDALAL KELL 13.05
Esmaspäeval 3. mail, saatejuht Kalev Vaidla.
Johann Sebastian Bachi Süidid soolotšellole. 19. sajandil peeti neid süite pigem etüüdideks. 20. sajand tõi endisesse mõtlemisse pöörde, kui Pablo Casals 1925. aastal kõik kuus süiti salvestas. Salvestus saavutas kiirelt populaarsuse ja tänapäeval kuuluvad Bachi soolosüidid kindlalt tđellistide põhirepertuaari hulka.
Saates kõlab Johann Sebastian Bachi 1. Süit soolotšellole G-duur, mille esitab Mstislav Rostropovitš.

Teisipäeval 4. mail, saatejuht Marge-Ly Rookäär.
7. mail möödub 170 aastat vene romantiku Pjotr Tšaikovski (pildil) sünnist. Tšaikovski muusikalised anded avanesid küll varakult, kuid vanemate soovil õppis ta õigusteaduste koolis, mille lõpetas 1859. aastal titulaarnõuniku elukutsega. Muusikaga tegelemise soov oli nii suur, et 1862. aastal astus ta vastavatud Peterburi Konservatooriumisse, kus õppis Rubinsteini käe all. Just viimase mõjutusel pühendus Tšaikovski lõplikult muusikaga tegelemisele. Hõbemedaliga konservatooriumi lõpetanud, asus ta tööle Moskva konservatooriumisse, kus kümne aastase pedagoofistaaži kõrval valmisid mitmed olulised teosed, nt Klaverikontsert nr. 1, tsükkel “Aastaajad”, ballett “Luikede järv” jm. Isiklikus elus tal palju õnne ei olnud. Õnnetu abielulahutus mõjutas tugevasti helilooja tervist, närvivapustuse üleelanuna suundus ta välismaale, millest alates algaski Tšaikovski elu mitmel pool maailmas: talviti elas ta võõrsil, suvel kodumaal. Eduka dirigendina oli ta oodatud maailma muusikalinnades, 1893. aastal nimetati ta Cambridge’i Ülikooli audoktoriks. Tšaikovski looming kõlab tihti maailma tähtsamates muusikasaalides, seda eelkõige tänu imeilusatele ja laulvatele meloodiatele. Tema muusika ühendab endas ülimat tundelisust, aga ka dramaatilisust, mis tabab kuulajate kõige hapamaid ja peidetumaid hingevarjundeid.
Helilooja ise on tunnistanud, et eriti südamelähedane žanr on talle sümfoonia.
Teisipäeval kell 13 kuulame kahte Tšaikovski teost: Klaverikontsert nr. 1 b-moll (esitavad Jelizaveta Leonskaja, New Yorgi Filharmoonia orkester ja dirigent Kurt Masur) ning Avamäng “1812” (esitab Londoni Sümfooniaorkester, dirigent Andre Previn).
Kolmapäeval 5. mail, saatejuht Nele-Eva Steinfeld.
Maksim Šostakovitš – Nina ja Dmitri Šostakovitši 1938. aasta 10. mail sündinud poeg.
Tegemist on pianisti ja dirigendiga, kes on muuhulgas palju tähelepanu pööranud oma isa teoste esitamisele. Koostöös Tšehhi plaadifirmaga Supraphon on Maksim Šostakovitš plaadistanud kõik oma isa sümfooniad. Saates kõlab dirigendi juhatusel Dmitri Šostakovitši looming.
Neljapäeval 6. mail, saatejuht Kadri-Ann Sumera.
Walesi päritolu bariton Bryn Terfel tegi oma karjääri algul endale nime põhiliselt osatäitmistega Mozarti ooperites. Aja jooksul on tema repertuaar aga laienenud nii uuema kui vanema, ooperi- kui kammermuusika suunas; eriti tuntuks on ta saanud Wagneri rollidega. Saates kõlab Terfeli tõlgenduses kolm Händeli aariat. Šoti Kammerorkestrit dirigeerib Charles Mackerras.