Klassikaraadio uudiskiri

——– Original Message ——–

Subject: Klassikaraadio uudiskiri
Date: Fri, 30 Oct 2009 17:28:00 +0200
From: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Tere hea kuulaja,
siin on oktoobrikuu viimane uudiskiri. Juhime tähelepanu, et Klassikaraadios alustab uus sari, samuti kutsume teid mängima “Hommiku mängu”.
Meeldivat kuulamist!
Klassikaraadio toimetus
KLASSIKARAADIOS UUS SAADE “AREAAL” TUTVUSTAB EESTI MUUSIKAT
Alates 1. novembrist jõuab Klassikaraadio eetrisse saade „Areaal“, mis tutvustab olukorda uue ja põneva eesti muusika levikualal.
„Areaali“ roll on praegu õhus oleva potentsiaalselt kultusliku muusikakultuuri kaardistamine, ideede laiali kandmine ja tuleviku tarbeks talletamine. Saatetegijad soovivad haarata võimalikult erinevaid muusikaringkondi eksperimentaalsest elektroonikast rokkiva džässini, pehmest indie’st metalsemate kõladeni, kunstipärasest diskost autentsuse üle vaidleva pärimusmuusikani. Iga saade annab võimaluse tutvuda ühe artisti või ansambliga, süveneda muusikasse ja selle tausta.
Esimeste „Areaali“ sisenevate muusikute hulgas on omapäraste humoorikate lühivormidega silma paistev poeet-muusik Jaan Pehk, tumedaid ja müstilisi doomiatmosfääre loov Talbot, eesti dubi nägu Maikameikers, väga isiklikult ja siiralt oma juurtele toetuv Mari Kalkun, erakordset energiat kiirgav psühhedeeliakompott Stella, jazzrocki avangardsemaid kõlavärve lisanud Phlox, uue laine harjal punkiv Chungin & The Strap-On Faggots (pildil), irratsionaalne eksperimentaal-psühhedeelium Kreatiivmootor ja mänglev džässikameeleon Kadri Voorand.
Saadete autorid on kordamööda Tõnu Karjatse, Tauno Maarpuu ja Maria Mölder, saatesarja toimetaja ja koordinaator Maria Mölder. Saateid saab kuulata pühapäeva õhtuti kell 21 ja kordusena esmaspäeviti 23, lisaks sobival ajal internetis.
NÄDALALÕPU MAGASIN DELTA:
* August Pulsti 120. sünniaastapäevale pühendatud pärimusmuusika galakontserti tutvustab Terje Trochynskyi.
* Sügisjazzi lähiaja kontsertidest – kolm saksofonivirtuoosi Mikko Innanen, Daniel Erdmann ja Fredrik Ljungkvist ning Vincent Courtois’ansambel. Räägib Anne Erm.
* Kuulajamäng – pääsmed Sügisjazzi 1. novembri kontserdile.
* Jaan Elkeni näitusest “Maalitud poeemid” Pärnu Uue Kunsti muuseumis (Ülle Hallik).
* Tõnu Karjatse filmikommis KUMU dokumentaalfilmide sarjast “Impressionismi lätetel”.
* Vanemuises esietenduvast John Kanderi muusikalist “Ämbliknaise suudlus” räägivad Tarmo Leinatamm, Tanja Mihhailova ja Lauri Liiv (Hedvig Lätt).
* Improteatri tegemisi tutvustavad näitlejad Mairi Jõgi, Natali Lohk ja Rednar Annus.
* Klassikaraadio uuest saatesarjast “Areaal” räägib toimetaja Maria Mölder.
Toimetab Karin Kopra.
Kuula reedel 30. oktoobril kell 12.10, kordus sama päeva südaööl.
RAADIO ÖÖÜLIKOOL PÜHENDAB SARJA EESTI RAHALE
“Eesti raha tähed ehk Tundmatu Eesti”
Viimane aeg on enne euro tulekut võtta taskust välja kroonid, laduda need ritta ja vaadata hoolega, kes on see mees või naine, kelle pilt on meie rahatähtedel. Üks ameeriklane, kes ostis Tallinna käsitööpoest kampsuni ning avastas, et sajakroonisel on Eesti naisluuletaja Lydia Koidula, ütles:” Teil on raha peal kujutatud luuletaja? See on ju suurepärane! Meil on kahjuks ainult riigimehed…”
Meie jaoks on iseenesestmõistetav, et taskus on Koidula, Tammsaare, Keres, Jakobson ja teised – olulised nimed meie kultuuriloos. Portreed õpikust, just nagu sõbrad ja sugulased. Aga kui lähemalt uurima hakata, “kes on pildi pääl”, siis võib öelda ka: tundmatu Eesti.
Sarja esimeses saates kõnelevad ajaloolased Ivar Leimus ja Ott Sandrak raha sünniloost laiemalt. Järgnevates saadetes keskendutakse nendele inimestele, kes on Eesti krooni peal.
Raadio Ööülikooli külalistoimetaja on Linnateatri muusikaala juhataja ja Kõrgema Lavakunstikooli õppejõud Riina Roose. Helirežissöör on Külli Tüli.
Saatesari Eesti raha tähed” alustab 31. oktoobril, saated on eetris igal laupäeval kell 22.10.
HINGEDEPÄEVA KONTSERT
Kavas: Johan Heinrich Schmelzer – Sonaat C-duur ja Johann Michael Haydn`i Reekviem.
Esitavad Eesti Filharmoonia  Kammerkoor, Tallinna Filharmoonikud, solistid Heli Veskus, Monika-Evelin Liiv, Oliver Kuusik, Taimo Toomast.
Dirigent on Andres Mustonen.
Ülekande Tallinna Kaarli kirikust vahendab Kersti Inno. Kuula 1. novembril kell 17.
KLASSIKARAADIOS ALGAB “HOMMIKU MÄNG”
Alates novembrikuust on Klassikaraadio eetris “Hommiku mäng”, kus kuulajad saavad proovile panna oma mälu, teadmised ja klassikalise muusika kuulamiskogemuse.
Igal argipäeval kell 8.50 kõlab kuulajatele äraarvamiseks üks tuntud muusikapala ning telefoni teel saab anda vastuseid küsimusele, mis pala mängib või kes esineb.
Küsimused on jõukohased populaarse klassika kontserdi “Da capo” püsikuulajatele. Parimatele vastajatele on iganädalased auhinnad.
Stuudiotelefon on 6114285.
Mängujuhid on Klassikaraadio hommikused saatejuhid Markus Järvi ja Sakarias Leppik (pildil).

IDEAALMAAILMADE ARHIIVIST: VAN DER GRAAF GENERATOR
* “Pawn Hearts” (1971).
90ndate alguses võrreldi seda ansamblit tihti King Crimsoniga, kuid erinevused küündisid kohati väga suureks. Laulja Peter Hammilli visioon oli mõnevõrra erinev Robert Frippi omast, kuigi tegemist oli põlvkonnakaaslastega ja inglastega progelaines. VDGG muusika sildas briti tollast proget Crimsonist kuni Genesise ja Pink Floydini.
Saate autor on Olavi Orgmets.
Kuula laupäeval kell 21.
* “Trisector” (2008).
Ligemale 40 aastat tagasi oli Van Der Graaf Generator briti progelaine üks ägedamaid gruppe. Kuigi kriitikud on praegu juba pensioniea lähistele jõudnud bändimeeste uut taaskohtumise albumit vihjamisi nimetanud pigem laulja Peter Hammilli järjekordseks sooloplaadiks kui tõeliseks bändiürituseks, on tegemist ikkagi tõelise asjaga. Pärast comeback’i teise stuudioüllitise teinud VDDG ei ole ehk tõesti nii torkivalt äge kui 1970ndatel 20stest muusikutest koosnenud bänd, kuid neis on tarkust ja küpsust kindlasti enam.
Saate autor on Tõnu Kaalep. Kuula pühapäeval kell 23.
HUGO LEPNURM 95
Organisti ja armastatud professori Hugo Lepnurme 95. sünniaastapäeva tähistab Klassikaraadio kahe saatega arhiivist. Toimetab Kersti Inno.
Hugo Lepnurm tegutses orelikunstnikuna, kirikuorganistina, heliloojana, Eesti Luteri kiriku konsistooriumi kirikumuusika osakonna juhatajana ja suure osa oma elust pedagoogina. Pedagoogitööd alustas Hugo Lepnurm 1936. a. Tallinna Konservatooriumis oreli ja solfedžo, hiljem muusikateoreetiliste ainete ja muusikaajaloo õppejõuna, olles kuni surmani Eesti Muusikaakadeemiaga seotud. Hugo Lepnurme kui pedagoogi kõige olulisem panus on mitme põlvkonna organistide koolitamine. Tema õpilaste hulgas olid Rolf Uusväli, Urmas Taniloo, Andres uibo, Ines Maidre, Kadri Ploompuu, Piret Aidulo, Ene Salumäe, Aare-Paul Lattik, Tiia Tenno jpt. Tänu Hugo Lepnurme pidevale organistitegevusele on säilinud paljud Eesti orelid. Tema algatusel ja aktiivsel osalemisel valmis plaadisari “Eesti orelid”, tänu millele korrastati palju pille Eesti kirikutes.
Saated:
* Pühapäeval 1. novembril kell 9.05: Hugo Lepnurm ja orel
Hugo Lepnurm rääkis Edgar Selbergile oma vanematest ja onust, lapsepõlvest ja kooliteest, õpingutest professor August Topmani oreliklassis, oma tegevusest organisti, õppejõu ja heliloojana. Saade oli esmakordselt eetris professor Lepnurme 70. sünnipäeval, 31. oktoobril 1984.
* Teisipäeval 3. novembril kell 16.05: Tagasi juurte juurde
Jaanus Torrimi koostatud mälestussaade, kus saab kuulata viimast intervjuud professor Hugo Lepnurmega, veel räägivad õpilased  Rolf Uusväli ja Piret Aidulo ning Ivar-Jaak Salumäe. Saade oli esmakordselt eetris 9. märtsil 1999.
NARGEN FESTIVAL 2009

Kavas: Lera Auerbach – Vene reekviem (Annely Peebo, Nikita Storojev, Heldur Harry Põlda, Latvija, Rahvusooper Estonia Poistekoor, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigent Tõnu Kaljuste (pildil)).
Kontsert toimus 23. augustil 2009 Tallinnas Noblessneri Valukojas.
Toonmeister on Aili Jõeleht, toimetaja Kersti Inno.
Kuula kolmapäeval 4. novembril kell 19.05.
PÄEVAKLASSIKA DOMINANDID
Esmaspäeval 2. novembril, saatejuht Kalev Vaidla.
* Dominandiks on tuntud itaalia ooperihelilooja Vincenzo Bellini ja tema ooper “Puritaanlased”, mida võis hiljuti näha ka eesti kinodes Metropolitan Opera esituses. Saates kõlab katkend ooperi teisest vaatusest, mille esitavad sopran Angela Gheorghiu ja Londoni Sümfooniaorkester Evelino Pido juhatusel.
Teisipäeval 3. novembril, saatejuht Robert Staak.
* Dominandiks on Prantsuse barokkhelilooja Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749), kelle surmast möödus hiljuti 260 aastat. Saates kõlab Kantaat “Mesilasest nõelatud Cupido” (Nancy Argenta, Trio Sonnerie).
Kolmapäeval 4. novembril, satejuht Nele-Eva Steinfeld.
* Dominandiks on prantsuse päritoluga Šveitsis resideeruv pianist Helene Grimaud, kellele pakuvad klaverimängu kõrval suurt huvi hundid, kellega ta pühendunult tegeleb. Kuulame tema esituses Johann Sebastian Bachi loomingut.
Neljapäeval 5. novembril, saatejuht Mirje Mändla.
* Dominandiks on Philipp Glass. Kuulame Viiulikontserti (Gidon Kremer, BBC Šoti Sümfooniaorkester, dirigent Dennis Russell Davies), mis kanti ette käesoleva aasta
festivalil BBC Proms 2009, Londonis 12. augustil Royal Albert Hallis, soleeris Gidon Kremer.