Klassikaraadio uudiskiri

Received: from erosl10 (unknown [192.168.111.88])
by mail.err.ee

——– Original Message ——–

Subject: Klassikaraadio uudiskiri
Date: Fri, 3 Dec 2010 16:28 +0200
From: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Reply-To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
TÄNA KONTSERDISAALIS: ŠTŠURA JA ERSO
Klassikaraadio vahendab otseülekandes reedel 3. detsembril kell 19 kontserdi, kus esinevad Maksim Štšura (klaver), ERSO ja EMTA Sümfooniaorkester ning dirigeerib Paul Mägi. Paul Mägi andis intervjuu Klassikaraadio saates.a href=”http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1142113&lang=”> Delta.
Noor pianist Maksim Štšura (PILDIL) on noppinud peapreemia mitmel konkursil, millest olulisemad on Steinway-Klavierspiel-Wettbewerb (Hamburg, 2004) ning VII Eesti pianistide konkurss (Tallinn, 2008). Möödunud aastal soleeris ta ERSO ees koguni kahel korral, pälvides kiidusõnu nii Prokofjevi 3. klaverikontserdi kui ka Mozarti kolme klaveri kontserdi eest. Seekord tuleb ettekandele Beethoveni 4. klaverikontsert.
Orkestrit juhatab Uppsala Kammerorkestri ja EMTA sümfooniaorkestri peadirigent Paul Mägi. Traditsioonilise ERSO ja EMTA sümfooniaorkestri ühiskontserdi teises pooles tuleb ettekandele Dmitri Šostakovitši Neljas sümfoonia. See teos sulandub hästi käesolevasse kontserdihooaega, olles tugevalt mõjutatud selle aasta juubilari Gustav Mahleri loomingust. Mahlerlikud filosoofilised teemad, grotesksed väljendusvahendid ning kolmanda osa traagiline leinamarss kajastavad siin aga ka Nõukogude ühiskonnas elamise keerukust.
Dirigent Paul Mägi on öelnud Dmitri Šostakovitši teose kohta: “Neljanda sümfoonia peaproovide ajal, 1936. aasta lõpus, kutsus Leningradi filharmoonia tolleaegne direktor Šostakovitši enda juurde ning ütles, et kui see sümfoonia avalikult kõlab, lastakse ta direktori kohalt lahti. Selle peale käskis helilooja teose maha võtta ning Neljas jõudis esiettekandeni alles veerandsada aastat hiljem, 1961. aastal. See on täiesti eriline teos Šostakovitši 15 sümfoonia hulgas. Võib öelda, et see on kõigi tema järgnevate sümfooniate kvintessents.”
Ülekannet Estonia kontserdisaalist vahendavad helirežissöör Maido Maadik, heliinsener Jaan Tsadurjan, Klassikaraadio helioperaator Pille Olde ja toimetaja Mirje Mändla.
HELIKAJA TEEMAD 4. DETSEMBRIL
* Maailma mainekama plaadiauhinna Grammy tänavuste nominentide hulgas on kaks Eesti muusikute heliplaati: Frank Martini “Kolgata” ja “Baltic Runes”. Kommenteerib Anneli Unt
* Muljeid kolmelt kontserdilt: Tiiu Levald kuulas Robert Schumanni “Paradiis ja Peri” ettekannet Estonia kontserdisaalis 28. novembril, Igor Garšnek käis Brüsseli Filharmoonikute kontserdil 2. detsembril ning Ave Sopp analüüsib Rahvusooper Estonia koori kontserti “Deutsche Motette” Risto Joosti juhatusel.
* TÜ Psühholoogia Instituudi eksperimenti, milles uuriti kontserdikuulajate arvamusi ja eelistusi heli erinevate parameetrite suhtes, tutvustavad psühholoogia instituudi teadmussiirde juht Tiina Tambaum ja Tallinna Ülikooli dotsent Avo-Rein Tereping
* Tõnu Kõrvits kõneleb uue teose “Labürindid” sünnist
* Riina Roose kommenteerib Linnateatri projekti “Õnnelik õhtu”
* Helinäiteid toimunud kontsertidelt ja infot muusikasündmuste kohta
Saate toimetab Karin Kopra. Kuula laupäeval kell 9.05.

CON BRIO FINAAL KLASSIKARAADIOS
Eesti noorte interpreetide konkursi Con Brio finaali vahendab Klassikaraadio otseülekandes nii eetris kui ka videopildis .a href=”http://otse.err.ee/eri/30″>koduleheküljel. Konkursi finaal toimub Estonia kontserdisaalis pühapäeval 5. detsembril kell 16. Eesti kesksel noorte interpreetide konkursil võistlevad viiuldaja Ivi Ots, oboemängija Heli Ernits, flötist Heili Rosin, AK-duo Kristel Laas (klahvakordion) – Aivi Tilk (nuppakordion); duo Helena Tuuling (klarnet) – Liivi Arder (klaver) ning Con Brio Trio koosseisus Maaren Randvere (viiul), Theodor Sink (tšello), Johan Randvere (klaver). Con Brio finalistide vahel jagatakse Eesti Kontserdi auhind 25 000 krooni, samuti mitmete muusikaorganisatsioonide auhinnad. Klassikaraadio tunnustuseks on esitlus EBU (European Broadcasting Union) noorte muusikute konkursil New Talent, mis toimub 2011. aasta sügisel Bratislavas, ETV teeb võitjast kontsert-saate. Lõppkontserdil selgitatakse välja ka publiku auhinna saaja.
Con Brio toimub tänavu juba 11ndat korda. Konkurss avastab uusi andeid ja annab noortele muusikutele võimaluse end proovile panna.
EUROOPA TÄNAVUSE KULTUURIPEALINNA PECSI NÄDAL KLASSIKARAADIOS
6. – 12. detsembrini on Klassikaraadios tänavuse Euroopa kultuuripealinna Pécsi nädal, mille raames tutvustatakse Ungari lõunaosas, Mecseki mäestiku nõlvadel ja orgudes paikneva linna rikkalikku ning mitmekesist muusikapärandit. Ungari Raadio valis Euroraadio muusikaprogrammi jaoks välja kultuuriaasta enam kui 10 000 sündmuse hulgast kuus eriilmelist kontserti, mis toimusid 8. – 12. novembrini Pécsis. Klassikaraadiost saabki uuel nädalal kuulda nii ungari kui ka naabermaade muusikat: vokaalsuurvorme, orelipalu, puhkpillimuusikat, klassikalist orkestrimuusikat, džässi, rahvalikku ja traditsionaalset jõulumuusikat. Esinevad Pécsi katedraali Mozart-koor, Pannoni Filharmoonikud, organist Szabolcs Szamosi, Ungari Riikliku Raudtee Brassansambel, Ferenc Liszti Kammerorkester, UniCum Laude vokaalansambel ja tuntud ungari džässartistid: kitarrist Marton Fenyvesi ja Daniel Szabo Trio.
Kontserdid on eetris 6.-12. detsembril Klassikaraadio õhtuprogrammis.
OOPERIÕHTU: SIBELIUS “NEITO TORNISSA”
Esmaspäeval 6. detsembril kell 19.05 on Ooperiõhu kavas soome suurima helilooja Jean Sibeliuse (1865-1957) ainus ooper – ühevaatuseline “Neito tornissa”. 6. detsembril on Soome Vabariigi 93. iseseisvuspäev ja 8. detsembril Jean Sibeliuse (pildil) 145. sünniaastapäev. Ooper kõlab plaadilt, mille 2002. aastal andis välja Virgin Classics, solistide kõrval on kaastegevad ERSO, tütarlastekoor Ellerhein ja Eesti Rahvusmeeskoor Paavo Järvi juhatusel. Teos telliti Sibeliuselt Filharmooniühingu orkesteri heategevuskontserdiks 1896. aastal.
Ooperi libreto kirjutas Rafael Herzberg ja see põhineb legendil, mis räägib ülekohtuselt vangitorni suletud süütust neiust.
Esietendus toimus 7. novembril 1896.a. Helsingis autori juhatusel.
Esitavad: Neitsi- sopran Solveig Kringelborn; Noormees-tenor Lars-Erik Jonsson; Lossiemand -metsosopran Lilli Paasikivi; Kohtumees-bariton Garry Magee
Salvestatud 2001 .a. Estonia kontserdisaalis.
Toonmeister Maido Maadik.

KUNSTIMINISTEERIUM
Seekordses Kunstiministeeriumis vestleb Indrek Grigor rubriigis “Tartu möliseb” Tartu Kunstimuuseumi teadusdirektori Tiiu Talvistuga „Pallase“ fenomenist – mis on „Pallas“? Kes on „pallaslane“? Mida tähistab stiilimääratlus „pallaslik“?.
Kunstiministeeriumisse on külla kutsutud Raivo Kelomees rääkimaks Eesti audiovisuaalset maastikku (film, videokunst, dokumentaalantropoloogia ja virtuaalne meedia) kaardistavast ning selle eksperimentaalse suunaga tegelevast Pärnu video- ja filmikunstifestivalist, mille teemaks sel korral oli Fideosupermarket.
Peale selle tuleb Airi Triisberg’iga juttu kaasaegse kunsti liidu töögrupi tegemistest ning hiljuti toimunud kunstitöötajate seminarist „Kunstitöötajad ühinege!“, mis käsitles peamiselt kunstitöötajate töötingimuste ja sotsiaalse turvalisusega seotud temaatikat.

Saate autor on Maarin Mürk (pildil), toimetaja Annika Kuuda.
Kuula neljapäeval, 9. detsembril kell 21 ja kordusena pühapäeval, 12. detsembril kell 14.05.
.a href=”http://klassikaraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=978&kid=243″>Kuula varasemaid saateid
KINO, KINO
“Kino kino” saates räägitakse sellest, mis hetkel kõnetab nii tegijaid kui ka vaatajaid.
Teemaks on suuremad ja ka väiksemad filmifestivalid; Eesti filmide edu/ebaedu nii meil kui ka väljaspool; persoonid, kes kujundavad meie filmikunsti arengut ja persoonid, kes on kujundanud maailma kino – “Kino, kino” püüab haarata kinokunsti olevikku, minevikku, unustamata tulevikku vaadata.
Saadet “Kino, kino” toimetavad Tõnu Karjatse (pildil) ja Mirje Mändla.
.a href=”http://klassikaraadio.err.ee/saated?saade=983″>Kuula saateid


Klassikaraadio uudiskiri jõuab teieni, kuna olete selleks Klassikaraadio koduleheküljel soovi avaldanud.
Kui te ei soovi enam uudiskirja saada, palun vastake kirjale: Ei soovi enam uudiskirja saada.