mail.err.ee

Received: from erosl10 (unknown [192.168.222.163])
by mail.err.ee

——– Original Message ——–

Subject: Klassikaraadio uudiskiri
Date: Fri, 26 Mar 2010 14:51:17 +0200
From: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Reply-To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
KLASSIKARAADIO ESITLEB SÜNNIPÄEVA EEL UUT PLAATI JA  VAHENDAB KONTSERDI EUROOPASSE
Klassikaraadio annab 15. sünnipäevaks Eesti Rahvusringhäälingu sarjas „Eesti heliloojad” kuuenda osana välja plaadi “Dirigeerib Risto Joost”.
Plaadil on Toivo Tulevi “I said …”, Mirjam Tally “Turbulence”, Tõnu Kõrvitsa “Tsirgutii”, Age Veeroosi “Ühe kivi elu”, Märt-Matis Lille “Taeva jõgi” ja Tatjana Kozlova “Vaikus”. Teoseid esitavad Tallinna Kammerorkester, Voces Musicales Ensemble, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Vox Clamantis ja solistid. Dirigeerib Risto Joost, kes osaleb Toivo Tulevi loos ka vokaalsolistina.
Helirežissöörid Maido Maadik ja Tanel Klesment, salvestuste toimetajad on Mirje Mändla ja Liina Vainumetsa.
Plaati esitletakse 26. märtsil kell 15 Klassikaraadio otse-eetris.
Plaadiseeria “Eesti heliloojad” sai alguse aastal 2002 ja on mõeldud eesti heliloojate loomingu tutvustamiseks maailmas; ilmumist toetas kultuuriministeerium.

Palmipuude pühal, 28. märtsil toimuvad mitmel pool Euroopas kontserdid, mis Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) Euroraadio satelliidikanali kaudu jõuavad miljonite raadiokuulajateni kõikjal maailmas. Palmipuude püha Klassikaraadios algab kell 13 kontserdiga Vatikanist, kus tuleb ettekandele Rossini Stabat Mater. Järgnevad Madrid, Sofia, Pariis, Tallinn, Stockholm, Dresden, Cambridge ja Antwerpen parimate muusikute ja hoolikalt valitud programmidega kannatusaja muusikast.
Kell 18 toimub otseülekanne Tallinna Niguliste kirikust, kus esineb Eesti Filharmoonia kammerkoor Daniel Reussi juhatusel. Ettekandele tulevad Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri, Galina Grigorjeva ja Cyrillus Kreegi teosed. Eesti Filhamoonia kammerkoori kontserdi vahendavad lisaks Eesti Klassikaraadiole oma kuulajatele Portugali, Hollandi, Hispaania, Sloveenia, Soome, Rootsi, Ameerika Ühendriikide, Suurbritannia, Saksamaa, Taani, Läti ja Poola raadiojaamad. Otseülekannet Niguliste kirikust vahendab Karin Kopra.
EESTI MUUSIKA PÄEVAD: TÕNU KÕRVITSA AUTORIKONTSERT AUDIO- JA VIDEOÜLEKANDES
Esinevad Kalev Kuljus (oboe), Pei-Jee Ng (tšello), Pei-Sian Ng (tšello), Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigeerib Anu Tali. Videoülekannet saab jälgida aadressilt: .a href=”http://www.err.ee/otse/eri”>http://www.err.ee/otse/eri
Kontserdi kavas on:
* Heino Eller – “Koit”
* Tõnu Kõrvits – “Tuulde lauldud” sümfooniaorkestrile
* Tõnu Kõrvits – “Kellä” (“Setu kannel”) keelpillidele tsüklist “Thule eleegiad”
* Tõnu Kõrvits – “La Folia” (“Nargen”) oboele ja keelpillidele, “Tänumeele jõgi” kahele löökpillile, harfile, celestale ja keelpillidele (Eesti esiettekanne)
* Tõnu Kõrvits – “Passacaglia” sümfooniaorkestrile
* Tõnu Kõrvits – “Helios helios” kahele tšellole ja sümfooniaorkestrile
Kontsert toimub Eesti Muusika Päevade raames reedel 26. märtsil kell 19 Estonia kontserdisaalis.
Otseülekannet Estonia kontserdisaalist vahendavad helirežissöör Maido Maadik ja toimetaja Mirje Mändla
KLASSIKARAADIO TÄHISTAB 1. APRILLIL 15 SÜNNIPÄEVA!
1995. aastal läksid sel päeval eetrisse esimesed Klassikaraadio saated – kolm tundi klassikalist muusikat hommikul ja õhtul.
1. aprillil on eetris on 6-tunnine soovikontsert!
Kell 10-16 on stuudios kuulajate soove vahendamas Marge-Ly Rookäär ja Siim Aimla (kell 10 – 12), Annika Kuuda ja Robert Staak (kell 12 – 14) ning Kersti Inno ja Joosep Sang (kell 14 – 16).
Suur muusikaline tort lõigatakse lahti 1. aprilli hommikul kell 10. Telefon stuudios on 611 4285, elektronpost: .a href=”mailto:klassika@err.ee”>klassika@err.ee.
Sünnipäevasaated Klassikaraadios 1. aprillil:
Kell 16 Armastus muusikas: Leoš Janaček.
Leoš Janačeki loomingusse kuulub 9 ooperit. Pidepunkte võib leida vene kirjanduse suurkujudega – Ostrovski, Dostojevski ja Tolstoiga. Janačeki natuur on vulkaaniliselt temperamentne, põikpäine, isepäine oma ideede kaitsmisel. Samas on Janaček kaasatundev, osavõtlik madalama päritoluga inimeste suhtes. 64-aastasena armub Janaček nooresse naisesse. Selle tulemusena loob autor mitmeid teoseid. Nende hulgas ooper “Katja Kabanova”. Saate autor on Helju Tauk. Saade oli esmakordselt eetris 17. juulil 1984.

Kell 19
Fryderyk Chopini 200. sünniaastapäevale pühendatud galakontserdil esinevad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriosakonna õppejõud: Ada Kuuseoks, Aleksandra Juozapenaite-Eesmaa, Age Juurikas, Kai Ratassepp, Ivari Ilja, Tanel Joamets, Marko Martin, Mati Mikalai, Toivo Nahkur, Lembit Orgse ja Ralf Taal. Salvestus on tehtud 11. märtsil 2010 EMTA kammersaalis Toonmeister Kaspar Karner, toimetaja Kersti Inno.

Kell 21
Esinevad Vox Clamantis (kunstiline juht on Jaan-Eik Tulve) ja Nargen Festivali Orkester Tõnu Kaljuste dirigeerimisel. Kavas Arvo Pärdi muusika: Ein Wallfahrtslied, Veni creator, Most Holy Mother, Sümfoonia nr. 4 “Los Angeles”, Da pacem. Kontsert toimus 20. veebruaril 2010 Niguliste muuseum-kontserdisaalis. Toonmeister Maido Maadik, toimetaja Mirje Mändla.

Kell 22
“Elada on olla pidusöögil”. Tõnu Õnnepalu loeb katkendeid Emil Tode päevaraamatust “Mõõt”. Muusikakatkendid: Herbert Joos (Daybreak), David Darling (Cello); Meredith Monk (Facing Nork); Paul Giger (Chartes); Keith Jarrett (Spheres); King Crimson (Islands); Erkki-Sven Tüür (Passio).
Saate autor on Tiia Teder
Saade oli esmakordselt eetris 12. novembril 1997.

Kell 23
Ansambli Eesti Keeled kümnendat tegevusaastat tähistav kontsert. Tegemist on kahest kandlest ja kahest kitarrist koosneva omanäolise keelpillikvartetiga, milles kohtuvad rahvamuusika ja džäss, suuline pärimus ja autorilooming, traditsioon ja innovatsioon. 2001. aastal sai alguse Eesti Keelte tihe koostöö Riho Sibula ning Jaak Johansoniga, mille tulemusena ilmus 2002. aasta kevadel album “Sabaga täht” ja 2004. aasta lõpus “Kella tiksumist …”. Kuulame valikut kontserdist, kus kõlasid tuntud hitid nendelt albumitelt ning sekka ka uusi kompositsioone.

PENDERECKI – SILD ÜLE MILLENNIUMI LÄVE
Kontsert “Penderecki – sild üle millenniumi läve” kõlab Klassikaraadios pühapäeval 28. märtsil kell 19. Kohal on ka helilooja ise.
Kontserdil promoveeritakse helilooja Krzysztof Penderecki Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia audoktoriks.
Esineb Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkester. Kõlavad Krzysztof Penderecki Concerto grosso ja Ciaccona keelpillidele “Poola reekviemist”, alapealkirjaga “In memoria Giovanni Paolo II” (paavst Johannes Paulus II mälestuseks), viimast teost dirigeerib maestro ise. Kõlab veel Benjamin Britteni viiulikontsert op. 15, kus soleerib poola viiuldaja Magdalena Filipczak. Veel soleerivad tšellistid Indrek Leivategija ja Andreas Lend ning dirigeerib Andres Mustonen.
Avangardi juurest alustanud helilooja ja dirigent Krzysztof Penderecki kogus enim rahvusvahelist tuntust 1960. aastal loodud sõjaohvritele pühendatud teosega “Itk Hiroshima ohvritele”, ning on hiljem pöördunud uusromantismi ja heakõlalisema helikeele juurde.
Otseülekannet Estonia kontserdisaalis vahendavad helirežissöörid Maido Maadik ja Aili Jõeleht ja toimetaja Mirje Mändla.
MEENUTAME HELJU TAUKI TEMA SAATEID KUULATES
Ühe isikupärasema ja karismaatilisema muusikasaadete autori Helju Taugi sünnist möödub 29. märtsil 80 aastat.
Klassikaraadio meenutab Helju Tauki (29.03.1930 – 4.06.2005) pakkudes nädala jooksul teemasaateid.
28. märtsil kell 9.05 Maarjakuulutusest Ülestõusmispühani: läbi muusika mõtiskleb Helju Tauk. Saade oli esmakordselt eetris 25. märtsil 1997.
29. märtsil kell 16.05 Armastus muusikas. Wolfgang Amadeus Mozart. Saate autor on Helju Tauk. Saade oli esmakordselt eetris 30. jaanuaril 1984.
29. märtsil kell 19.05 Räägime Heljust. Kuulame salvestisi Helju ansamblimänguga ning kolleegide, õpilaste ja sõprade Tiiu Peäske, Ines Rannapi, Tiina Mattiseni, Ene Üleoja, Lagle Pareki ja Jüri Plinki meenutusi. Saate koostab Kersti Inno.
29. märtsil kell 21.00 Kõik on ju kokku ime. Helju Tauk 1930-2005. Mälestussaade, mis koosneb lõikudest ja katketest Helju Taugi enda saadetest läbi aastate. Saate koostaja on Jüri Reinvere. Saade oli esmakordselt eetris 4. juulil 2005.
30. märtsil kell 16.05 Armastus muusikas. Hector Berlioz ja Stella Montis. Saate autor on Helju Tauk. Saade oli esmakorselt eetris 23. novembri 1983.
31. märtsil kell 16.05 Armastus muusikas. Franz Schubert. Saate autor on Helju Tauk. Saade oli esmakordselt eetris 21. jaanuaril 1983.
1. aprillil kell 16.05 Armastus muusikas. Leoš Janaček. Saate autor on Helju Tauk. Saade oli esmakordselt eetris 17. juulil 1984.
2. aprillil kell 15.15 Kannatustest ja lootustest meie elus mõtisklevad Helju Tauk ja Tunne Kelam. Saade oli esmakordselt eetris 10. aprillil 1998.
Saateid renoveeris toimetaja Kersti Inno.
EESTI INTERPREETIDE TUND
31.märtsil kell 21 tähistame Paul Karpi 105., Rein Ploomi 110. ja Kirill Raudsepa 95. sünni-aastapäeva. .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/uudised?news=3937″>Loe siit

KONTSERDISAALIS: JUBILATE. CHOPIN 200

Fryderyk Chopini 200. sünniaastapäevale pühendatud galakontserdil esinevad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriosakonna õppejõud: Ada Kuuseoks, Aleksandra Juozapenaite-Eesmaa, Age Juurikas, Kai Ratassepp, Ivari Ilja, Tanel Joamets, Marko Martin, Mati Mikalai, Toivo Nahkur, Lembit Orgse ja Ralf Taal. Salvestus on tehtud 11. märtsil 2010 EMTA kammersaalis, toonmeister Kaspar Karner, toimetaja Kersti Inno. Kuula 1. aprillil kell 19.05.

BRAAVO, Elina Garanča!
Dramaatilise hääle ja filmitähe välimusega metsosoprani tee Riiast New Yorgi Met’i. Saate autor on Karin Kopra. Kuula 4.aprillil kell 9.05.

ÜLESTÕUSMISPÜHA KONTSERT

Ésinevad Sinfonietta Riga ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor Daniel Reussi juhatusel. Solistid on Kristina Gailite, Baiba Berke, Mati Turi ja Uku Joller. Kõlab Wolfgang Amadeus Mozarti looming: * Sümfoonia nr. 39 * Missa c-moll nr. 17 K 427. Ülekannet Tallinna Jaani kirikust vahendab Kersti Inno. Kuula 4.aprillil kell 17

Klassikaraadio uudiskiri jõuab teieni, kuna olete selleks Klassikaraadio koduleheküljel soovi avaldanud.
Kui te ei soovi enam uudiskirja saada, palun vastake kirjale: Ei soovi enam uudiskirja saada.