Klassikaraadio uudiskiri

——– Original Message ——–

Subject: Klassikaraadio uudiskiri
Date: Fri, 11 Dec 2009 16:18 +0200
From: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
To: Laura Teder <laura.teder@err.ee>
Tere hea kuulaja,
detsembrikuu on Klassikaraadio eetris täis kontserte.

Klassikaraadio vahendab 18 kontserti Eestis, nende hulgas kuus festivali Jõulujazz sündmust, traditsioonilised ERSO kontserdid ja Estonia kontserdisaali piduliku aastalõpu ja uusaastakontserdid.
20. detsembril jõuab eetrisse kaunis muusika Euroopa riikidest – Euroraadio jõulumuusika päev, mille raames saavad miljonid raadiokuulajad kuulata ka otseülekannet Eestist Niguliste kirikust RAMi jõulukontserdilt.
Kuula elavat muusikat Klassikaraadiost!
Vaata detsembrikuu kontserdikava .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/kontserdiulekanded”>siit

Klassikaraadio toimetus.


HELIN-MARI ARDER LAULAB KOGU EUROOPALE
Reedel, 11. detsembril vahendab Klassikaraadio Helin-Mari Arderi Seksteti Jõulujazzi kontserdi Euroraadio džässihooaja raames kuude Euroopa riiki.
Õdusas Pariisi-hõngulises džässikavas ”Café Anglais” kuuleb Helin-Mari Arderi originaalloomingut, mille nimilugu on pühendatud kunagisele Tallinna Raekoja platsil asunud kohvikule. Helin-Mari Arderi lauludes on mõjutusi bossa novast, sambast ning svingist – lugudest moodustub omanäoline tervik, kus ei puudu ka improvisatsioon. Oluline osa on lauljatari sõpradest koosneval ansamblil, kus mängivad Siim Aimla flöödil ja saksofonil, Teet Raik trompetil, flüügelhornil ja kitarril, Mart Soo kitarril, Ara Yaralyan bassil ning Ahto Abner trummidel.
Helin-Mari Arderi seksteti kontsert KUMU auditooriumis algab kell 19, Klassikaraadio eetris on kontsert samal õhtul kell 22.05.

EBU Euroraadio džässihooaeg kestab 18. septembrist 2009 kuni 25. juunini 2010. Selle aja sees toimub 26 kontserti, mille korraldavad erinevad Euroopa raadiojaamad. Klassikaraadio eetris on Euroraadio džässikontserdid laupäeviti kell 20.
Järgmine Euroraadio džässisarja otseülekanne Eestist on kavas 23. aprillil 2010 Villu Veski ansambli kontserdilt.

ALGAB FESTIVAL ARIEL
Reedel, 11. detsembril toimub Eesti Nukuteatris VI Juudi Süvakultuuri Festival ARIEL. Festivali külaline on Savina Yannatou & Primavera en Salonico (Kreeka), kes toovad meieni iidsete traditsioonide ning kaasaegse helikeele sünergia Vahemere äärest.
Piiramatu improvisatsioonivõimega lauljatar Savina Yannatou (pildil) ja ansambel Primavera en Salonico esitavad muusikat Vahemeremaade pärimusest kuni kaasaegse heliloominguni, kasutades seejuures iidseid ning idamaiseid akustilisi instrumente.
Tallinnas esitatav kava on kokku pandud meloodiatest, mis kannavad endas mälestusi iidsetest aegadest. Sefardi juutide kogukond elab Kreekas Thessalonikis alates 15. sajandi lõpust, olles sinna saabunud Hispaaniast. Iidsed laulud elavad edasi, kandes tänini vanahispaaniakeelset nime Ladino.
Yannatou on ansambliga koostööd teinud alates aastast 1996. Esinetud on lisaks kogu Euroopale ka USA-s, Austraalias, Israelis ja Taiwanis. Lisaks üksikkontsertidele on üles astutud paljudel
maailmamuusika- ning jazzfestivalidel.
Juudi Süvakultuuri Festivali kunstilised juhid on dirigent Jaan-Eik Tulve, vabakutseline ajakirjanik ning fotograaf Ilja Sundelevitsh ja preester
ning pärimusmuusik Sakarias Leppik.
Vaata ka: .a href=”http://unitedworld.gr/www.unitedworld.gr/Savina_Yanatou.html”>http://unitedworld.gr/www.unitedworld.gr/Savina_Yanatou.html
Klassikaraadio salvestab Savina Yannatou kontserdi ning see on eetris 1. jaanuaril
Intervjuud Jaan-Eik Tulvega on võimalik kuulata Klassikaraadio 11. detsembri Deltas.
TÄNASE DELTA TEEMAD
* Festivalil Ariel esineb Savina Yannatou ja tema ansambel Primavera en Salonico, tutvustab üks festivali kunstilisi juhte Jaan-Eik Tulve.
* ERSO ja dirigent Olari Eltsiga teeb koostööd Monica Groop (Soome), intervjuus kõneleb Groop ettekandele tulevatest Wagneri Wesendonki lauludest.
* 15. detsembril annab Tallinnas kontserdi Portugali bambusflöödimängija Rao Kyao.
* Tallina Linnateatris esietendub Tammsaare “Ma armastasin sakslast”, lavastab Elmo Nüganen, lisaks toimub Valter Ojakääru albumi esitlus ja kontsert Kreegi loomingust. Stuudios annab ülevaate Kristiina Garancis.
* Tõnu Karjatse Filmikommis “Ericut otsimas”.
* Homme esietendub Vanemuises näidend “Don Juan”, mis on uus käsitlus vanast naistemehe müüdist. Lähemalt räägivad autor ja näitleja Rein Pakk ja lavastaja Ain Mäeots.
* Jõulujazzil esinevad Ari Hoenig ja Kristjan Randalu.
*Pärnu moodsa kunsti aastanäitusest ning Endla uuest lastelavastusest.
*Tartu Loomemajanduskeskuses LOOV galeriis on laupäeval ja pühapäeval valgustite valmistamise õpituba, mida tutvustab Helen Puistaja.

Delta on eetris reedeti kell 12.10, kordusena pärast südaööd.
Saade on internetis järelkuulatav: .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=76&kid=103″>http://klassikaraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=76&kid=103
Toimetab Mirje Mändla.
HELIKAJA TEEMAD 12. DETSEMBRIL
* Nädala kontserdid, Tallinna Keelpillikvartett 25, “Muusade jõulud” Vanemuises, Tallinna Talvefestival, Rondelluselt uus plaat jpm.
* Tallinna Kammerorkestri hooaja avakontserti käis kuulamas tšellist Lembi Mets.
* ERSO esitas peadirigent Nikolai Aleksejevi dirigeerimisel Gustav Mahleri Sümfooniat nr. 6, kontserti käis kuulamas muusikakriitik Nele-Eva Steinfeld.
* La Scala otseülekannet Solarise Nokia kontserdimajas käis vaatamas ERR helirežissöör Teet Kehlmann.
* 12. detsembril on eesti ooperimuusika austajatel harukordne võimalus kuulata Gaetano Donizetti ooperi “Poliuto” kontsertettekannet, kus külalistena esinevad maailmatasemel tippsolistid – Otoniel Gonzaga Viini Volksoperist ja Marina Šagutš Maria Teatrist. Intervjuu dirigent Arvo Volmeriga
* Tallinna Keelpillikvartett annab oma 25 tegevusaasta täitumise puhul kontserdi sarjas Violino Bis.
* 16. detsembril toimub Vanemuise Kontserdimajas kontsert “Muusade jõulud”, mida tutvustavad peakorraldaja Tiit Lilleorg, Jelena Poznjak-Kõlar Vanemuise Tantsu-ja Balletikoolist ning Piret Paas lastekunstikoolist.
* Ansamblil Rondellus ilmus album “Adoratur rosa” 12 ja 13 sajandi Hispaania muusikaga.
* 13. detsembril esitavad Tallinna Metodisti kirikus Pirjo Püvi, Jaanika Kuusik, Teele Jõks, Hanno Mölderkivi ja Taavi Tampuu, Tallinna Muusikakeskkooli sümfooniaorkester ja kammerkoor Marc-Antoine Charpentier’ teosed “Te Deum” ja “Jõulumissa” ning Jean-Philippe Rameau esimese süidi ballett-ooperist “Les Indes galantes”. Kaastegevad Eesti Koolinoorte Segakoor ning Kuusalu Keskkooli noortekoor. Intervjuu dirigent Risto Joostiga.
*Pille Lill tutvustab Tallinna Talvefestivali kontserte.
Helikaja on eetris laupäeval 12. detsembril kell 9.05.
Kokkumängu teevad helioperaatorid Katrin Maadik ja Helle Paas, toimetaja Mirje Mändla.
IDEAALMAAILMADE ARHIIVIST
Jethro Tull – Songs From The Wood (1977), tutvustab Mart Juur.
Pole just vähe kriitikuid, kes väidavad, et just see plaat oli Ian Andersoni grupi üks säravamaid hetki. Kentsaka taktimõõduga lugudes valitseb rõõmsalt pastoraalne meeleolu. Siin on tubli annus seda, mida aeg ei ole murendanud, mida ei saa öelda sugugi mitte kõigi Jethro Tulli plaatide kohta. “Songs >From The Wood” on üks grupi inglaslikumaid plaate.
Kuula laupäeval kell 21 ja pühapäeval kell 23.
ESINEB HEDVIG HANSON
Hedvig Hansoni hellad-unistavad eesti laulud kõlavad pea igal Jõulujazzil, kaunid kui lumehelbed, talviselt puhtad ja jõululikult lähedased.
Lauljatari repertuaar on lai ja mitmekesine, ta taasavastab kuulajate jaoks häid eesti heliloojate laule, inimsuhted ja loodus inspireerivad teda ennast samuti kirjutama uusi laule, samuti pole ta unustanud jazziklassikat.
Hedvigi kammerliku saateansambli koosseis on tihti varieeruv, kui kindel on see, et seal teeb kaasa Hedvigi esimene kriitik ja nõuandja, oma kodukitarrist ja helilooja Andre Maaker.  Hedvigi ja Andrega liitub Läti saksofonist-flötist Deniss Paskevich, kes on esinenud paljudel Baltikumi ja Euroopa festivalidel.
Kuula kontserdi “Talvine soojus” otseülekannet KUMU saalist laupäeval, 12. detsembril kell 17.
TRADITSIOONI TARKUS KANALDAMISEST
Saate külaline Ivari Vee on Broka-keskuse juht ja esoteerikaajakirja “Vertikaal” peatoimetaja.
Kanaldamine on informatsiooni vastuvõtmine üleloomulikul viisil, kanaldaja on isik, kes võtab infot vastu intuitiivselt või meelteväliselt. Info allikaks peetakse tavaliselt üleloomulikke olendeid. Kanaldamine on tuntud nii New Age’s kui ka paljudes religioonides.
Kuula saate teist osa pühapäeval kell 14.
CYRILLUS KREEK “EESTI REEKVIEM”
Esitavad Estonia Seltsi segakoor (pildil), Tartu Ülikooli kammerkoor, kammerkoor Tarmeko ja XXI sajandi orkester.
Eesti esimese reekviemi visandamist alustas Cyrillus Kreek 1925. aastal, oktoobris 1927 olid valmis nii partituur kui klaviir. Reekviemi esiettekanne toimus 20. oktoobril 1929 Tallinnas, esitasid Estonia Muusika Osakonna segakoor ja Estonia sümfooniaorkester, dirigent Juhan Aavik.
Tänavu möödub helilooja sünnist 120 aastat ja Reekviemi esiettekandest 80 aastat.
Eduard Tubin on teose kohta öelnud järgmist: “Ei leidu sügavamalt läbitunnetatud, suurima seesmise soojuse ja hardumusega, ent siiski rangelt tasakaalus kirjutatud samalaadilist teost Eesti muusikas, kui seda on Kreegi Reekviem”.
Reekviemi ettekanne, mille salvestis kõlab Klassikaraadios, toimus 6. detsembril Tallinna Metodisti kirikus.
Toonmeister Aili Jõeleht, toimetaja Marge-Ly Rookäär.
Kontserdi salvestus on eetris 13. detsembril kell 13.
EESTI TEADUSTE AKADEEMIA NAISKOOR 50
Eetris on salvestus Eesti Teaduste Akadeemia Naiskoori (fotol) juubelikontserdilt Tallinnas, Mustpeade majas.
Naiskoor loodi sügisel 1959. Koori asutaja ja kauaaegne peadirigent oli koorijuht ja helilooja Arvo Ratassepp (1926 – 1986), pärast keda on kooriga töötanud Peeter Perens, Ranno Linde, Hirvo Surva, Ants Soots, Merike Toro, Anne Alt ja Veronika Portsmuth. Alates 2006. aastast on koori peadirigent Andrus Siimon.
Hooajal kümmekond kontserti andva kollektiivi repertuaar ulatub läbi ajastute sisaldades nii sakraal- kui ilmalikku muusikat. TAN-i osavõtul on ilmunud neli vinüülplaati (1969, 1973 ja 1981), hulgaliselt on salvestusi nii raadio kui televisiooni arhiivides. Koos Inseneride Meeskooriga on salvestatud heliplaat Raimond Valgre lauludega ning juubeliks üllitati värske album sel sügisel.
Hingedekuu alguses suurel pidulikul sünnipäevakontserdil lauldi kaunist muusikat ning otse loomulikult söödi ära hiigelsuur tort.
Kuula valikut sünnipäevakontserdilt 17. detsembril kell 19.
KLASSIKARAADIO HOMMIKUMÄNG
Tuletame meelde, et argipäeviti kell 8.50 on Klassikaraadios eetris hommikumäng, kus kuulajad saavad proovile panna oma mälu, teadmised ja klassikalise muusika kuulamiskogemuse.
Vaata klippi .a href=”http://klassikaraadio.err.ee/reklaamid”>siit


Klassikaraadio uudiskiri jõuab teieni, kuna olete selleks Klassikaraadio koduleheküljel soovi avaldanud.
Kui te ei soovi enam uudiskirja saada, palun vastake kirjale: Ei soovi enam uudiskirja saada.